Keşfet

Gelir Yuvan Başvurusu 2025 7200 Tl-15000 Tl Yardım Nasıl Alınır ? (E-Devlet)

PowerShoot

Yönetici
Yönetici
Moderatör
Premium Üye
Gold 6

Gelir Yuvan Başvurusu 2025 7200 TL-15000 TL Yardım Nasıl Alınır

Gelir Yuvan 2025 Yılı Tam Kapsamlı Başvuru Rehberi​

Güncellenme Tarihi: 16 Nisan 2025

Gelir Yuvan Programı Nedir ?​

Ekonomik zorlukların giderek arttığı günümüzde vatandaşlara nefes aldırmayı hedefleyen Gelir Yuvan, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından hayata geçirilen kapsamlı bir sosyal destek mekanizmasıdır. Program, 2022 yılında pilot uygulamayla başlamış olup, 2025 itibarıyla genişletilmiş bütçe ve kapsama alanıyla hizmet vermektedir.

Toplumsal dayanışmanın kurumsal bir yansıması olan bu program, ekonomik açıdan güçlük yaşayan hanelere düzenli nakit desteği sağlayarak temel ihtiyaçların karşılanmasına yardımcı olmaktadır. Özellikle artan enflasyon karşısında dar gelirli ailelerin alım gücünü korumayı amaçlayan Gelir Yuvan, sosyal devlet anlayışının somut bir tezahürü niteliğindedir.

Program kapsamında vatandaşlara sunulan destekler, başvuru sahiplerinin ekonomik durumuna göre iki ana kategoride sınıflandırılmaktadır. Bu sistemle kaynakların adil dağıtımı sağlanırken, gerçek ihtiyaç sahiplerinin belirlenmesine de büyük özen gösterilmektedir.

2025 Güncel Ödeme Miktarları​

Gelir Yuvan programı, 2025 yılında destek miktarlarında enflasyon oranında güncelleme yapmıştır. Bakanlık açıklamasına göre programın yeni yapısı şu şekildedir.

Destek KategorisiAylık ÖdemeYıllık ToplamHedef KitleÖncelik Kriteri
Birinci Kademe Destek Paketi750 TL9.000 TLYaklaşık 2 milyon haneHane içinde kişi başına düşen geliri asgari ücretin 1/3'ünden az olan aileler
İkinci Kademe Destek Paketi1.250 TL15.000 TLYaklaşık 4 milyon haneHane içinde engelli, yaşlı, dul veya yetim bulunan ve kişi başına düşen geliri asgari ücretin 1/3'ünden az olan aileler

Dikkat: Ödemeler her ayın 15-20'si arasında PTT hesaplarına yatırılmaktadır. Yardım tutarları sadece başvuru sahibi adına tanımlanmış hesaptan çekilebilir.

Yapılan araştırmalara göre, Gelir Yuvan programı kapsamında yapılan ödemeler, özellikle çoklu çocuk sahibi ailelerin gıda, eğitim ve barınma masraflarının ortalama %28'ini karşılamaktadır. Bu destek sayesinde temel ihtiyaçların karşılanma oranında önemli iyileşmeler kaydedilmiştir.

Kimler Faydalanabilir? Başvuru Koşulları​

Gelir Yuvan programına başvurabilmek için belirli kriterleri karşılamanız gerekmektedir.

Başvuru İçin Gerekli KoşullarAçıklama
Vatandaşlık DurumuTürkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
Ekonomik DurumMuhtaçlık sınırının altında gelire sahip olmak
Hane GeliriHane içinde kişi başına düşen gelirin asgari ücretin 1/3'ünden az olması
Yaş Sınırı18 yaşını doldurmuş olmak
Dijital ErişimAktif bir e-Devlet hesabına sahip olmak

Başvuru Değerlendirmesinde Öncelikli Gruplar

Öncelikli GrupGerekli Şartlar
Engelli BireylerRapor ile belgelenmiş engelli durumu
Yaşlılar65 yaş ve üzeri vatandaşlar
Dul ve YetimlerResmi belgelerle kanıtlanmış durum
Çoklu Çocuk Sahibi Aileler3 ve üzeri çocuğu olan haneler
Kronik Hasta Bulunan HanelerSürekli tedavi gerektiren hastalık durumları

Başvuru Engelleri

Başvuru EngeliAçıklama
Mükerrer BaşvuruSon 15 gün içinde aynı haneden farklı bir başvuru yapılmış olması
Yurtdışı AdresiYurt dışı adresine sahip olmak
Adres GizliliğiAdres gizliliği kararı bulunması
Vatandaşlık DurumuT.C. vatandaşı olmamak
Yardım SuistimaliDaha önce yardım suistimali tespit edilmiş olmak

Önemli: Başvuru sahibinin ikametgâh adresi ile başvuruda belirtilen adresin aynı olması zorunludur. Adres değişikliği durumunda mutlaka güncelleme yapılmalıdır.

Gelir Yuvan Başvurusu 2025 7200 TL-15000 TL Yardım Nasıl Alınır ? (E-Devlet)

Adım Adım Başvuru Süreci (Güncel)​

Gelir Yuvan başvurusu için izlemeniz gereken adımlar aşağıda detaylandırılmıştır.

1. E-Devlet Üzerinden Başvuru

Başvuru AdımıYapılması Gereken İşlem
GirişE-Devlet hesabınıza T.C. kimlik numaranız ve şifrenizle giriş yapın
AramaArama çubuğuna Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yazın
Hizmet SeçimiGörüntülenen hizmetler arasından Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmeti Ön Başvurusu seçeneğini tıklayın
BaşvuruAçılan sayfada Başvur butonuna tıklayın
Bilgi KontrolüKişisel bilgilerinizi kontrol edin ve gerekirse güncelleyin
Form DoldurmaBaşvuru formundaki soruları eksiksiz ve doğru şekilde cevaplayın
TamamlamaBaşvuruyu Tamamla butonuna tıklayarak işlemi sonlandırın

2. Sosyal Yardımlaşma Vakfı Üzerinden Başvuru

Ziyaretİkamet ettiğiniz ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nı ziyaret edin
Kimlik İbrazıKimlik kartınızı ibraz edin
Form TalebiGörevlilerden başvuru formu talep edin
Form DoldurmaFormu eksiksiz doldurun ve ilgili personele teslim edin
Takip NumarasıBaşvuru takip numaranızı almayı unutmayın

3. ALO 144 Sosyal Yardım Hattı Üzerinden Başvuru

Arama144 numaralı telefon hattını arayın
Bilgi AktarımıKişisel bilgilerinizi operatöre iletin
Soru-CevapOperatörün soracağı soruları yanıtlayın
Başvuru OluşturmaBaşvurunuz sistem üzerinden oluşturulacaktır
Numara AlmaSize verilen başvuru numarasını not edin

Başvuru Sonrası Süreç ve Takip​

Başvurunuzu tamamladıktan sonra değerlendirme süreci başlamaktadır. Bu süreçte dikkat etmeniz gereken noktalar.

Takip AşamasıYapılması Gerekenler
Başvuru KontrolüSistem üzerinde başvurunuzun durumunu düzenli olarak kontrol edin
Adres DoğrulamasıDeğerlendirme sürecinde adresinize sosyal inceleme görevlileri gelebilir
İletişim BilgileriBaşvuru sırasında belirttiğiniz telefon numarasının aktif olduğundan emin olun
Süre BeklentisiBaşvurunuzun sonuçlanması ortalama 14-30 gün sürebilmektedir
Sonuç BildirimiBaşvurunuzun sonucu SMS yoluyla tarafınıza bildirilecektir

Başvurunuz olumlu sonuçlandığında, belirtilen ay itibarıyla ödeme planınız aktif hale gelecektir. İlk ödemenizi, sonuç bildiriminden sonraki ayın 15-20'si arasında PTT şubelerinden T.C. kimlik kartınızla çekebilirsiniz.

Uyarı: Başvuru sonuçları hakkında sizi arayan ve banka bilgilerinizi isteyen kişilere itibar etmeyin. Bakanlık ya da resmi kurumlar hiçbir şekilde telefon üzerinden banka veya kart bilgisi talep etmemektedir.

Gelir Yuvan Kapsamındaki Diğer Destekler​

Gelir Yuvan programı, nakit desteğin yanı sıra ihtiyaç sahibi ailelere çeşitli ek destekler de sunmaktadır.

Eğitim Destekleri

Destek TürüAçıklama
Okul Malzemeleri YardımıEğitim-öğretim yılı başında verilen kırtasiye desteği
Taşımalı Eğitim DesteğiUzak yerleşim yerlerindeki öğrencilere yönelik ulaşım desteği
Eğitim BursuBaşarılı öğrencilere sağlanan aylık burs

Barınma Destekleri

Destek TürüAçıklama
Kira YardımıKirada oturan dar gelirli ailelere aylık kira desteği
Konut TadilatıYaşam standardı düşük konutların tadilatı için sağlanan maddi destek
Yakacak YardımıKış aylarında ısınma ihtiyacı için sağlanan kömür veya yakacak desteği

Sağlık Destekleri

Destek TürüAçıklama
İlaç DesteğiKronik hastalıklar için ilaç masraflarını karşılama
Medikal MalzemeEngelli bireylerin ihtiyaç duyduğu medikal malzemelerin temini
Tedavi DesteğiSGK kapsamında olmayan tedavi masraflarına katkı

Gıda ve Beslenme Destekleri

Destek TürüAçıklama
Gıda KolisiTemel gıda ürünlerini içeren düzenli yardım kolisi
Sıcak YemekBelirli bölgelerde günlük sıcak yemek dağıtımı
Beslenme Desteği0-2 yaş arası bebekler için beslenme desteği

Bu desteklere başvuru için yine aynı kanalları kullanabilirsiniz. Her bir destek türü için ayrı değerlendirme kriterleri bulunduğunu unutmayın.

Sıkça Sorulan Sorular​

SoruCevap
Gelir Yuvan desteği ne kadar süreyle alınabilir?Gelir Yuvan desteği, koşullarınız değişmediği sürece 12 ay boyunca kesintisiz olarak sağlanmaktadır. 12 ay sonunda durumunuzda değişiklik olmaması halinde yeniden başvuru yaparak desteği almaya devam edebilirsiniz.
Başvurum reddedilirse ne yapmalıyım?Başvurunuz reddedilirse, ret gerekçesini öğrenmek için bağlı bulunduğunuz Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nı ziyaret edebilir veya ALO 144 Sosyal Yardım Hattını arayabilirsiniz. Koşullarınızda değişiklik olması durumunda 3 ay sonra tekrar başvurabilirsiniz.
Başvuru sonucu ne zaman belli olur?Başvuru sonuçları genellikle 14-30 gün içerisinde belli olmaktadır. Yoğunluk durumuna göre bu süre uzayabilir. Başvuru sonucunuz, başvuru sırasında belirttiğiniz cep telefonuna SMS ile bildirilecektir.
Yardımlar hangi hesaba yatmaktadır?Yardımlar, başvuru sahibi adına PTT'de otomatik olarak açılan hesaba yatırılmaktadır. Özel bir hesap açmanıza gerek yoktur. Yardımı çekmek için T.C. kimlik kartınızla herhangi bir PTT şubesine gitmeniz yeterlidir.
Adres değişikliği durumunda ne yapmalıyım?Adres değişikliği yaptığınızda, en kısa sürede e-Devlet üzerinden adres bilgilerinizi güncellemeniz ve ardından ALO 144 Sosyal Yardım Hattını arayarak durumu bildirmeniz gerekmektedir. Aksi takdirde yardımlarınız kesintiye uğrayabilir.
Bir haneden birden fazla kişi başvurabilir mi?Hayır, Gelir Yuvan programına bir haneden yalnızca bir kişi başvurabilir. Sistem, aynı adresten yapılan mükerrer başvuruları otomatik olarak engellemektedir.

2025 Yılı İçin Önemli Değişiklikler​

2025 yılında Gelir Yuvan programında bazı önemli değişiklikler yapılmıştır.

Değişiklik AlanıAçıklama
Destek MiktarlarıEnflasyon oranında artırılarak güncellenmiştir
Elektronik BaşvuruE-Devlet üzerinden yapılan başvurulara öncelik tanınmaktadır
Sosyal İncelemeAdres ziyaretlerinde dijital raporlama sistemine geçilmiştir
Ödeme KanallarıPTT'nin yanı sıra mobil ödeme seçenekleri eklenmiştir
Entegre DestekFarklı destek programlarıyla entegrasyon sağlanmıştır
Hızlı DeğerlendirmeBaşvuru değerlendirme süreleri kısaltılmıştır
Çift Yönlü İletişimBaşvuru sahipleriyle düzenli iletişim mekanizması kurulmuştur

Bu değişiklikler, programın daha etkin ve verimli çalışmasını sağlayarak gerçek ihtiyaç sahiplerine daha hızlı ulaşılmasını amaçlamaktadır.

Gelir Yuvan programı, toplumsal dayanışmanın kurumsallaşmış bir örneği olarak vatandaşlarımızın zor zamanlarında yanında olmaya devam etmektedir. Ekonomik zorlukların aşılmasında önemli bir destek mekanizması olan program, sosyal devlet anlayışının somut bir göstergesidir.

Başvuru ve değerlendirme süreçlerinin şeffaflığı, yardımların adil dağıtımı ve gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması, programın temel öncelikleri arasında yer almaktadır. Detaylı bilgi için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın resmi web sitesini ziyaret edebilir veya ALO 144 Sosyal Yardım Hattını arayabilirsiniz.

Konuyu görüntüleyen kullanıcılar